söndag 18 juli 2010

Svalka i sommarhettan

Äntligen har det blivit något svalare i sommarhettan. Temperaturen har lämnat 30-graders strecket och krypit ner till 25...vilken lättnad. Idag är det molnigt och en svalkande bris piggar upp. Känns att man har myckte sovtid att ta igen...har haft långa sovmornar denna helg. Katterna har också sovit på nätterna. Så skönt!

Idag är det Kristi förklaringsdag. I evangelietexten som hör till dagen så tar Jesus med sig några av lärjungarna upp på ett högt berg. Där förvandlas han inför dem, hans kläder blir skinande vita och hans ansikte strålar som solen. De ser honom tillsammans med Mose och Elia, två av GT's främsta gestalter. De hör Guds röst som säger "Detta är min älskade son, lyssna till honom".

De får sammanhang och pusselbitar till att förstå vem han är där uppe på förklaringsberget. Och jag tänker att det finns tillfällen när vi också står på förklaringsberg. När vi ser våra sammanhang och när vi förstår helheter i våra liv.

Berg är inte helt lätta att ta sig upp för, men väl där uppe kan man se klarare. Man har utsikt och kan se tillbaka ner på sin vandringsväg. Det kan vara viktigt att se sammanhang, att se helheter. Det är av vikt för den fortsatta livsvandringen.

När det går uppför, när det känns tungt och motigt så kan vi stanna en stund och vila och se oss om. Men inte stanna för länge...utan faktiskt sen ta oss vidare uppåt. Det finns stunder och tillfällen när det sen kommer att gå lättare, när vägen planar ut och när den lutar neråt.

Så låt oss vandra på och låt oss hoppas att vi tar oss upp så vi kan få se våra sammanhang och helheter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar