torsdag 13 december 2012

Det susar genom livets strid

Adventstiden rusar så fort förbi. Vi befinner oss lite drygt halvvägs redan in i den. Vad har vi gjort under de här veckorna som gått? Vad har vi kvar att göra under veckorna som kommer?

Idag firar vi Lucia, många är de luciatåg som idag skrider fram. Många är de barn och ungdomar som har gått upp tidigt imorse och som lussar hela dagen. Och många är det som i fulla lokaler sitter ner och lyssnar till Lucia och hennes följe av tärnor, stjärngossar, tomtenissar och pepparkaksgubbar. De sjunger om ljuset! Snart så vänder det och vi kommer att gå mot ljusare tider!

Och visst är det väl så att när sångens olika stämmor äntligen tar ton och fyller vår vinterdag då tystnar för en stund alla de där orden som vi har fyllts med de senaste veckorna. Alla debatter om adventssamlingar, skolavslutningar och pepparkaksgubbar. Orden får stå tillbaka för en stund och vi lyssnar till sång och tittar på flammande ljuslågor. Orden kommer att komma tillbaka, men här i denna stund får vi bara sitta ned och ta in budskapet om att hur mörkt det än är så finns det strimmor av ljus!

Legenderna om Lucia berättar att hon var en ung flicka som led martyrdöden för sin tros skull. När hon levde i början av 300-talet var det förbjudet att var kristen och eftersom hon vägrade avsäga sig sin tro trots tortyr så avrättades hon. Det röda bandet om hennes midja vittnar om att hon är en martyr - den röda färgen är ju martyrernas färg.

Under medeltiden när Sverige var katolskt så firades ju Lucias helgondag. Men hennes firning är också uppblandad med våra egna lokala traditioner. Det fanns tex traditioner av att ha karnevalsliknande utklädning innan man gick in i fastan. Och den här dagen var oftast också skolavslutning och för att kunna finansiera fortsatta studier gick pojkarna runt i hem och hus och sjöng för mat coh pengar. Och fram till mitten av 1700-talet medan vi hade den julianska kalendern så var lucianatten årets längsta natt. Och det är blandningen av dessa olika traditioner som har gjort Lucia till det som vi idag firar.

Men Lucia är inte bara ljusets budbärarinna! Hon står också för hopp och mod! Med sitt liv och sin död berättar hon också om att det är viktigt att hålla fast vid det man tror på och som man tycker är viktigt! Lucias skönhet sitter därför inte främst på utsidan utan den finns i hennes inre! Och den talar till vårt inre. I luciasångerna om vinter och om ljus så viskar också Lucia att du är värdefull. Det du tror på och det som är viktigt för dig det är värdefullt! Ge inte upp! Håll fast! Och håll ut!

Adventstiden rusar så fort förbi. Vi befinner oss lite drygt halvvägs redan in i den. Vad har vi gjort under de här veckorna som gått? Vad har vi kvar att göra under veckorna som kommer?


"Det susar genom livets strid en fläkt av himmelrikets frid, en klang av harpotoner. En aning fyller varje bröst, och stilla ljuder Andens röst i jordens alla zoner: O mänsklighet, ställ dörrn på gländ - det är advent, det är advent" (Sv psalmen 109:1)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar