onsdag 20 februari 2013

Fastetider

Snart är det vår igen! Halvvägs in i februari kan våren visserligen kännas lite långt borta, men ett säkert vårtecken är fastan! Fastan är ju förberedelsetiden för påsken och nu har fastetiden börjat, snart är det påsk – och snart är det vår!

Men vaddå förberedelsetid inför påsken? Vad är det vi ska förbereda? Påskris och påskägg och fixa med mat om vi ska ha någon särskild påskmiddag det behöver vi väl inte förbereda nu…det känns ju som att vara ute i alldeles för god tid…. Så vad är det vi som vi ska förbereda nu?

Jesus vandrar ju alltid vid vår sida, men här under fastan får vi möjligheten att gå en bit längs den väg som Jesus vandrade. Här får vi möjligheten att stanna upp i allt det som vi är så upptagna med i vanliga fall och lyfta blicken. Jag tänker att fastan handlar om ana det större perspektivet som är Guds stora perspektiv!

Stora perspektiv är ju inte alltid så lätta att ta till sig, för där finns det ju plats för det som vi inte klart kan se. Och även om vi inte helt och fullt kan greppa om det så får vi lyfta våra blickar mot det och ana det. Och vi får öva oss på att lita till att det stora perspektivet är något som är gott och bra för oss eftersom Gud älskar oss och vill det goda för oss!

Det finns en kvinna i Bibeln som heter Rut och hon slog verkligen slag i saken med att vandra med. Hon vandrade nämligen med sin svärmor till hennes hemtrakter när hennes man hade dött. Svärmodern opponerade sig och tyckte att Rut skulle stanna kvar där hon hade sitt hem och sin släkt….men Rut gick med sin svärmor och hon sade

”Dit du går, går också jag, och där du stannar, stannar jag”

Vägen upp till Jerusalem och påskhelgen kan minst sagt vara besvärlig, att släppa det man har för händerna och gå utanför sig själv är inte något självklart. Och vi kanske inte kan lova det som Rut lovade. Men vart våra livsvägar än tar oss så får vi tro och vila i att det är Guds löfte till oss  - dit du går, går också jag, och där du stannar, stannar jag.

Så när vi nu under fastan kan slå följe med Jesus upp mot Jerusalem så får vi också komma ihåg att när vi är framme och när det väl blir påsk så är det inte bara elände och död som väntar. För framme i Jerusalem så finns det också hopp och tro på framtiden! Så vi får här i fastan helt enkel möjligheten att förbereda oss på att hålla utkik mot horisonten för snart kommer påskdagens morgon återigen att gry!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar