söndag 14 juli 2013

Ordlöst, tidlöst, tyngdlöst

Kristi förklaringsdag - Jesu identitet blir bekräftad där uppe på förklaringsberget. Han förvandlas för en stund till en alldeles lysande ljusvarelse. Det känner lärjungarna som är med honom som ett uttryck för det gudomliga. Och de ser honom också tillsammans med Mose och Elias, två väldigt tydliga personer i deras historia, och det sätter in honom i ett sammanhang som också det bekräftar vem han är!

Ganska så precis för 14 år sedan åkte jag spårvagnen uppför "The Great Orme" som är en av höjderna som ramar in bukten vid samhället Llandudno i Norra Wales. Spårvagnen går ganska så brant på väg uppåt och den har varit igång i drygt 100 år och har gjort berget mer lättåtkomligt. Där uppe på berget är utsikten vidunderlig....Åt ena hållet ser man ut över havet som långt där ute vid horisonten smälter ihop med himlen. Och åt andra hållet tornar det ännu större bergsmassivit Snowdonia upp sig. Vilken känsla av frihet att stå där uppe och se himlen möta hav och berg. Vilken känsla av frihet att stå där uppe och andas, att bara vara...

Berg och höjder ger ju inte bara en påtaglig känsla av närhet till himlen. Det ger ju också tillgång till större perspektiv. För när vi befinner oss på höjder så kan vi lättare se allt det som finns runt omkring oss.

I våra liv finns det också förklaringsberg. Visst kan det vara rent fysiska berg, sådana där som vi måste ta oss uppför med våra armar, ben och svett. Men det finns också berg inom oss som vi kan ta oss uppför. Våra förklaringsberg är sådana där tillfällen nr vi möter delar av våra liv i klarläggande ljussken, när vi ser dem i sammanhang och när vi förstår....när tid och rum förtätas och vi anar helhet och helighet.

Men vad händer sen då? Sen efter förklaringsbergen? Det är ju inte så att vi i våra livsvandringar kan stanna kvar där uppei bergens klarhet. Lärjungarna fick lov att lämna förklaringsberget och fortsatte att vandra med Jesus. Våra livsvandringar fortsätter och det är inte så lätt att ta med sig och leva i det man sett upplyst och fått förklarat. Det blandas ut med allt det där andra som pågår i livet och det är utmanande för oss att låta det förklarade lysa igenom alla måsten och krav som vi lätt överrumplas av. Men det förklarade finns kvar, vi bär det med oss i allt och det hjälper oss att i våra liv känna helhet och helighet.

"Det finns ögonblick i livet som man aldrig glömmer! Förklarade stunder. Det man förut inte förstått ligger i ett förklarat sken. Man förstår - utan att någon försöker förklara. Det är ordlöst, tidlöst, tyngdlöst"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar